Poate aveți multe întrebări cand începeți terapia cu insulină. Care este diferența dintre insulina cu acțiune lungă, cea cu acțiune scurtă, cea premixată și altele?

Insulina are trei caracteristici principale:

  • Debutul – Cât de repede acționează
  • Vârful – Când sunt cel mai eficace
  • Durata – Cât durează ele

Celălalt lucru de luat în considerare este coordonarea temporală, adică momentul când trebuie făcută injecția.

Aflați mai multe despre diferitele tipuri de insulină disponibile, comparând diferiții factori. Rețineți că intervalele de timp sunt aproximative:

Tipul Debutul Vârful Durata Timpul
Insuline bolus
Analogi cu acțiune rapidă circa 15 min circa 1 oră 2–4 ore Administrată cu una sau mai multe mese pe zi. Se administrează 0–15 minute inainte sau după masă.
Acțiune pe termen scurt (regulat) circa 30 min 2–3 ore 3–6 ore Administrată cu una sau mai multe mese pe zi. Trebuie injectată 30–45 minute înainte de începerea mesei.
Insuline bazale
Acțiune intermediară 2–4 ore 4–12 ore 12–18 ore Deseori se începe o data pe zi înainte de culcare. Poate fi administrata o dată sau de două ori pe zi. Nu este administrate la o oră legată de luarea mesei.
Analogi cu acțiune pe termen lung câteva ore N/A până la 24 de ore Deseori se începe o data pe zi înainte de culcare. Poate fi administrata o dată sau de două ori pe zi. Nu este administrate la o oră legată de luarea mesei.
Insuline premixate 2
Insulină premixată Variază conform tipului de insulin Conține un raport fix între insulina cu acțiune intermediară și insulina cu acțiune scurtă; vezi mai sus timpul până la acțiunea de vârf pe baza insulinei conținute.  

 

În regimul bolus bazal, o persoană diabetică ar lua o combinație de insuline. Ar lua insulină bazală cu acțiune lungă o dată sau de două ori pe zi pentru a ajuta la constața nivelului de zahăr din sânge. Apoi, la fiecare masă ar lua insulină bolus, o insulină / un analog cu acțiune rapidă. Cu toate acestea, regimul de insulină va depinde de nevoile dumneavoastră specifice și el se poate schimba în timp. Impreună cu echipa dumneavoastră de asistență medical, veți stabili ce anume este potrivit pentru dumneavoastră. Planul dumneavoastră de insulină poate include:

  • Cum să vă luați insulina
  • Cât de des să luați fiecare tip de insulină
  • Când să luați fiecare tip de insulină
  • Câtă insulină să luați (doza)

Aceste date sunt furnizate doar cu scopul informării dumneavoastră și ele nu trebuie folosite pentru luarea deciziilor de tratament sau de dozare. Pacienții trebuie să urmeze instrucțiunile medicilor pentru tratamentul cu insulină și pentru dozarea ei. Consultați informațiile despre prescrierea medicamentului dacă aveți nevoie de instrucțiuni specifice privind dozarea și administrarea și alte informații importante despre siguranță.

 

Referințe:

Elemente introductive despre insulină. Bazele insulinei. 

Tipuri de insulin pentru tratamentul diabetului. 

Cum să controlezi diabetul prin terapia cu insulină bolus-bazal.