Diabetul de tip 2 este o afecțiune care evoluează în timp. De aceea, este posibil ca tratamentul dumneavoastră să aibă nevoie de schimbări pentru a a ține sub control nivelul glicemiei. Aceasta poate include începerea terapiei cu insulină.

Începerea terapiei cu insulină vă poate îngrijora. Pentru a vă liniști, încercați să vă amintiți câteva puncte cheie despre ceea ce înseamnă și ceea ce nu înseamnă pentru dumneavoastră terapia cu insulină:

Ce inseamnă începerea terapiei cu insulină:

  • Echipa dumneavoastră de asistență medicală a decis că aceasta este cea mai bună modalitate de a vă ajuta să vă controlați diabetul iar ei vor colabora cu dumneavoastră ca să înțelegeți modul în care utilizarea insulinei contribuie la managementul diabetului dumneavoastră.
  • Poate aveți temeri legate de utilizarea acului însă există diferite metode de administrare a insulinei, inclusiv creioane, seringi și pompe. Echipa dumneavoastră de asistență medicală vă poate ajuta să alegeți metoda care funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră și pentru stilul dumneavoastră de viață.
  • Va trebui să învățați ceva nou, ceea ce poate lua timp. Cu toate că ați trăit cu diabet de ceva vreme, există lucruri noi pe care le veți învăța atunci când începeți terapia cu insulină. Aceasta include învățarea modului în care se administrează insulina, cât anume și când anume.
  • Poate dura ceva timp pentru a învăța cum să vă reglați doza de insulină pe baza nivelului glicemiei. De asemenea, poate fi nevoie să testați cu mai mare regularitate. În timp și împreună cu echipa dumneavoastră de asistență medicală, veți obține o mai bună înțelegere a modului în care mesele și activitatea fizică vă afectează glicemia și veți înțelege felul cum vă puteți modifica insulina pentru a respecta ținta dumneavoastră.

Ce nu înseamnă începerea terapiei cu insulină:

  • Că ați eșuat sau că ați greșit ceva. Diabetul se schimbă în timp și la fel se pot schimba și nevoile dumneavoastră de tratament.
  • Că sunteți mai bolnav sau ca diabetul dumneavoastră s-a agravat.
  • Că viața dumneavoastră se va complica în moduri pe care nu le puteți stăpâni. Cu toate că vor exista lucruri noi de învățat, aveți obișnuița de a vă controla diabetul iar colaborarea cu echipa dumneavoastră de asistență medicală vă va ajuta să vă fiți pregătit pentru a face față acestei noi provocări.

Care sunt avantajele injecțiilor cu insulină?

  • Poate ajuta la atenuarea simptomelor și a efectelor provocate de nivelurile ridicate ale glicemiei (hiperglicemie).
  • Terapia cu insulină poate ajuta la reducerea riscului de complicații diabetice cauzate de nivelurlei ridicate de zahăr din sânge.

Există multe avantaje ale demarării terapiei cu insulină și, dacă aveți vreo întrebare, adresați-vă echipei de asistență medicală. Este important să păstrați un dialog deschis cu aceștia și să le vorbiți despre orice griji pe care le aveți legate de începerea terapiei cu insulină, inclusiv despre modul corect de administrare a acesteia.

 

Resurse: Healthline. 10 sfaturi pentru demararea terapiei cu insulină.