Credeți că aveți un bun control asupra diabetului. Ați înțeles ce anume are nevoie organismul dumneavoastră și țineți sub control nivelul glicemiei. Și, dintr-odată, nivelul glicemiei se dereglează. Aceasta se poate întâmpla în special atunci când se schimbă activitatea dumneavoastră sau obiceiurile alimentare.

Poate fi frustrant un nivel de glicemie neașteptat de ridicat sau de scăzut atunci când faci tot posibilul pentru a-ți controla diabetul. Dar se întâmplă. Diabetul cere să fie supravegheat zilnic. Și, din când în când, lucrurile pot ieși din făgașul lor.

Concentrați-vă și mergeți mai departe. făcând mai întâi un pas înapoi. Uitați-vă atent la perioada în care ai văzut aceste rezultate neașteptate. Acest instrument de evaluare vă poate ajuta:

Puneți-vă următoarele întrebări:

  1. Există vreo schimbare în dieta mea, fie ea și foarte ușoară?

Aceasta include mese luate mai târziu decât erau planificate, sărirea unei mese sau consumarea de mai multă sau de mai puțină mâncare decât de obicei.

  1. Am fost bolnav la vreun moment dat?

Chiar și o răceală ușoară poate afecta nivelul glicemiei.

  1. Am fost mai puțin sau mai activ în ultima vreme, sau am făcut exercițiu fizic într-un mod și la altă intensitate decât de obicei? 

Aceasta include lucruri care nu par a fi exerciții fizice, precum treburile casnice, cosirea gazonului sau curățarea zăpezii.

  1. Am băut alcool săptămâna asta?

Alcoolul afectează nivelul de zahăr din sânge timp de 24 de ore după aceea sau chiar mai mult.

  1. Am fost supus unui stress mai mare decât de obicei?

Întrebați pe cineva apropiat dacă a observat ceva neobișnuit, întrucât nu este întotdeauna ușor să vedeți acest lucru dumneavoastră.

  1. Glucometrul funcționează corect?

Faceți un test cu soluție de control pentru a verifica precizia glucometrului.

  1. Am schimbat ceva în terapia cu insulină?

Aceasta include doza de insulină, întârzierea injecțiilor, deconectarea pompei sau modificarea zonei de injecție.

  1. Ar trebui să-mi testez glicemia mai des?

Testarea mai frecventă atunci când obțineți valori maxime sau valori minime neașteptate vă poate ajuta să înțelegeți felul în care factorii de fiecare zi vă afectează nivelul glicemiei.

  1. Există un nou tipar în nivelurile maxime și cele minime?

Dacă încă mai înregistrați valori maxime sau niveluri minime, organizați rezultatele testelor și ritmurile de activitate fizică și de alimentare pentru a vă ajuta să înțelegeți ce anume funcționează și ce anume nu.

Nu este întotdeauna posibil să identificăm exact ce anume a determinat creșterea sau scăderea neașteptată a glicemiei, dar urmărirea nivelurilor  testului de glicemie vă oferă o perspectivă importantă. Stabiliți o întâlnire cu echipa de asistență medicală pentru a discuta rezultatele dumneavoastră și pentru a decide un curs de acțiune.

Deși acest instrument de evaluare poate fi util, consultați personalul medical în cazul în care apar și/sau persistă rezultate de hipoglicemie și de hiperglicemie semnificative și neașteptate. 

 

Referințe:

Cunoaște-ți valorile glicemiei: folosește-le pentru a-ți controla diabetului. Accesat la 19 august 2019

Mayo Clinic. Controlul diabetului: Felul în care stilul de viață și rutina zilnică influențează zahărul din sânge. Accesat la 9 august 2019