Toate persoanele cu diabet de tip 1 – și unele cu diabet de tip 2 – se bazează pe terapia cu insulină pentru a-și controla diabetul. Există o serie de preparate de insulină care acționează diferit și care pot fi necesare la momente diferite ale zilei. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să elaborați un plan pentru utilizarea diferitelor tipuri de insulină la anumite momente.
Insulina bazală
Rolul insulinei bazale, uneori numite insulină „de fond”, este păstra constante nivelurile de glicemie în perioadele de nemâncare, pentru a ține insulina sub control și a permite celulelor să asimileze glucoză pentru energie. Acest tip de insulină se ia în general o dată sau de două ori pe zi; prin urmare, insulina bazală este fie insulină cu acțiune îndelungată, fie insulină cu acțiune intermediară.
Insulina bolus
Spre deosebire de insulina cu acțiune îndelungată, luată zilnic, insulina se ia în timpul mesei pentru a ajuta la ținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. În funcție de persoană și de nevoile ei, ea poate fi luată înainte, în timpul sau după masă. Dată fiind nevoia unui efect imediat, se va folosi insulină cu acțiune scurtă sau insulină cu acțiune rapidă. Medicul dumneavoastră vă poate răspunde la întrebări despre momentul la care trebuie să luați insulina bolus.
Sisteme de administrare a insulinei
Creioane de insulină
Există o varietate de opțiuni care pot fi utilizate pentru administrarea insulinei, inclusiv seringi, creioane de insulină, injectoare cu jet și pompe de insulină.
Creioanele de insulină arată ca pixurile de cerneală supradimensionate, fiind un mod ușor și discret de transportat insulina. În plus, ele dau o doză exacta și pot fi mai ușor de utilizat de către persoanele cu vedere sau coordonare reduse. Similare seringilor, acele pentru creion au calibre și lungimi diferite dar unele pot avea acul mai subțire sau mai scurt, pentru injecții mai confortabile.
Seringi
O altă metodă de administrare a insulinei este cu seringa. Seringile au dimensiuni diferite, acele au calibre și lungimi diferite. Cu cât calibrul este mai mare, cu atât acul este mai subțire. Echipa dumneavoastră medicală vă poate ajuta să alegeți seringa potrivită pentru dumneavoastră, pe baza dozelor de insulină și a preferințelor personale. Unele persoane preferă un ac mai scurt dar, uneori, un ac mai lung poate fi necesar pentru a preveni priederile de insulină la punctul de injecție și pentru a asigura administrarea corectă a insulinei.
Pompe de insulină
Pompele de insulină mici, cu baterie, administrează insulină 24 ore pe zi pentru a ajuta la îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge al unei persoane în orice moment. Pompa poate furniza atât doze de bază precum și bolus, ajutând utilizatorul să evite valorile înalte și cele scăzute. Pompele sunt o bună opțiune pentru persoanele care trebuie să-și controleze glicemia foarte atent sau pentru cei care au nevoie de un plus de flexibilitate în stilul lor de viață.
Terapia cu insulină este un mod important și eficace de a scădea nivelul glicemiei. Dacă aveți dificultăți cu regimul de insulină, precum evitarea nivelului ridicat și a nivelului scăzut al glicemiei, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea ce ajustări trebuie făcute. Alegând un regim de insulină care se potrivește nevoilor și stilului dumneavoastră de viață, puteți contribui la prevenirea complicațiilor diabetului și la o viață activă.
Pentru a alege cea mai bună metodă de administrare a insulinei, discutați cu îndrumătorul dumneavoastră de diabet sau cu furnizorul de servicii medicale pentru a găsi opțiunea potrivită pentru dumneavoastră.
Referinte:
Tratamentul diabetului: Utilizarea insulinei pentru controlul glicemiei. Clinica Mayo. Accesat online la 17 octombrie 2019.
Dispozitive de administrare a insulinei. Stacy Griffin, PharmD și Laura Hieronymus, MSEd, RN, BC-ADM, CDE. Publicat la 31 martie 2008. Actualizat la 20 iunie 2014. Accesat online la Autogestionarea Diabetului, 17 octombrie 2019.
Basel Bolus-Basal Injection Regimen. Diabetes.co.uk.