Este important să luați medicamentele conform prescripției medicului dumneavoastră, respectând inclusiv momentul și modul în care să le luați.

Când luați medicamente pentru diabet, sunt importante următoarele lucruri:

  • Să știți ce medicament luați și să înțelegeți cum acționează el.
  • Să întrebați despre efectele secundare potențiale ale medicamentului. Acestea sunt enumerate și în prospectul pachetului. 
  • Să informați imediat medicul dacă aveți vreo reacție la medicament.

 

Ce este insulina?

Insulina este un hormon produs în pancreas. Ea este necesară pentru a muta glucoza (zahărul) din fluxul sanguin în celulele corpului, unde este utilizată pentru producerea energiei.

 

De ce este posibil să aveți nevoie să luați insulină

Dacă aveți diabet de tip 1, pancreasul dumneavoastră nu secretă insulină. Din acest motiv, întotdeauna va trebui să vă injectați insulină prescrisă de medic. Aceasta este singura modalitate de a vă controla diabetul.

Dacă aveți diabet de tip 2, poate fi necesar să vi se prescrie insulină pe care să v-o administrați atunci când glicemia continuă să rămână ridicată în ciuda faptului că luați tabletele conform prescripției și a faptului că încercați și alte modalități de a vă controla glicemia dar fără a obține rezultatele dorite. Faptul că începeți tratamentul cu insulină nu este semn că nu ați reușit să vă controlați diabetul. Diabetul de tip 2 tinde să se schimbe în timp și, ca atare, este posibil să aveți nevoie de modificări în regimul de tratament.

 

Sursa: Atlasul diabetului (ediția 8) (2017). Federația internațională de diabet: Bruxelles, Belgia. Versiunea online accesată la 8 septembrie 2019