Diabetul poate duce la complicații care afectează multe părți ale corpului, inclusiv creierul, ochii, inima, rinichii și nervii. Complicațiile diabetului pot fi pe termen lung (cronice) sau pe termen scurt (acute).

Complicații pe termen lung apar atunci când glicemia este controlată defectuos și rămâne ridicată pe o perioadă lungă de timp. Menținerea nivelurilor de glucoză în sânge cât mai aproape de normal, împreună cu verificările periodice și analizele de sânge poate ajuta la întârzierea sau la prevenirea complicațiilor diabetului pe termen lung, inclusiv următoarele:

 

Afectiunile ochilor

Multe persoane cu diabet dezvoltă un anumit grad de boală a ochilor (retinopatie), cauzată de deteriorarea vaselor de sânge care alimentează retina, ca urmare a nivelurilor ridicate de glucoză în sânge într-o perioadă de timp. Acest lucru poate deteriora vederea sau poate provoca orbire. Boala diabetică a ochilor poate fi destul de avansată înainte de a afecta vederea, de aceea este important ca persoanele cu diabet să facă teste oftalmologice în mod regulat. Cu un diagnostic timpuriu,  tratamentul poate preveni orbirea.

 

Sănătatea orală

Persoanele cu diabet prezintă un risc mai mare de a dezvolta inflamația gingiilor (parodontită) decât persoanele fără diabet. Parodontita poate cauza carii și degradarea dinților și poate duce la alte complicații, cum ar fi bolile de inimă. Glicemia controlată defectuos poate duce la probleme și infecții ale gurii. O bună igienă orală poate ajuta la îmbunătățirea controlului general al glicemiei, la prevenirea degradării și pierderii dinților, precum și a altor complicații ale diabetului.

 

Boala cardiovasculară

Boala cardiovasculară este o cauză majoră de deces și dizabilitate în rândul persoanelor cu diabet. Aceasta include angina (durere sau disconfort toracic), atac de cord, accident vascular cerebral, boala arterelor periferice (flux sanguin redus în membre) și insuficiență cardiacă congestivă (slăbiciune a inimii care duce la acumularea de lichid în plămâni și în alte țesuturi ale corpului). Hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și glicemia ridicată (toate frecvente în diabet) sunt unii dintre factorii care cresc riscul de boli cardiovasculare.

 

Boala de rinichi

Diabetul este una dintre principalele cauze ale bolii renale cronice (de lungă durată). Acest lucru este cauzat de deteriorarea vaselor de sânge mici din rinichi (cunoscută sub numele de nefropatie) și are ca rezultat funcționarea defectuoasă a rinichilor sau blocarea lor. Controlul nivelului glicemiei și al tensiunii arteriale scade mult riscul de boli renale diabetice.

 

Complicații de sarcină

Femeile cu orice tip de diabet sunt expuse mai multor riscuri în timpul sarcinii. Nivelurile ridicate de glucoză pot afecta dezvoltarea fătului și pot expune atât mama cât și bebelușul la riscul unor complicații în timpul nașterii. Glicemia ridicată în timpul sarcinii poate duce la modificări ale fătului care îi induc o creștere excesivă, devenind mai mare decât dimensiunea obișnuită. Acest lucru poate duce la rănirea atât a mamei cât și a copilului 

în timpul nașterii; de asemenea, copilului îi poate induce o glicemie scăzută (hipoglicemie) după naștere. Copiii care sunt expuși la glicemie ridicată în uter prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabetul de tip 2 mai târziu în viață. Monitorizarea atentă a glicemiei în timpul sarcinii este foarte importantă. În cazul femeilor cu diabet cunoscut înainte de sarcină, monitorizarea și un bun control al glicemiei ar trebui să înceapă înainte de sarcină.

 

Leziuni ale nervilor

Deteriorarea nervilor (neuropatie) este rezultatul nivelurilor de glicemie ridicate pe perioade lungi și care pot duce la deteriorarea oricărui nerv din organism. Cea mai frecventă formă este neuropatia periferică, care afectează în principal nervii senzoriali din picioare. Acest lucru poate duce la dureri, furnicături și pierderea sensibilitatii. Neuropatia poate face ca rănile să rămână neobservate, urmate de ulcerații, infecții grave și, în unele cazuri, amputări. Deteriorarea nervilor poate induce și disfuncția erectilă (probleme sexuale la bărbați), precum și probleme de digestie, urinare și ale multor altor funcții.

 

Piciorul diabetic

Pe lângă leziunile nervoase, persoanele cu diabet se pot confrunta cu probleme de circulație slabă în picioare, din cauza deteriorării vaselor de sânge. Aceste probleme cresc riscul de ulcerație, de infecție și de amputare. Persoanele cu diabet se confruntă cu un risc de amputare care poate fi de până la 20 de ori mai mare decât la persoanele fără diabet. Totuși, cu un bun control al glicemiei, o mare parte din amputări pot fi evitată. Din cauza acestor riscuri, este important ca persoanele cu diabet să-și examineze regulat picioarele pentru a identifica problemele din timp.

Complicațiile acute sau pe termen scurt pot fi legate de nivelurile scăzute sau ridicate ale glicemiei. Acestea includ hipoglicemie și crize conexe, cum ar fi convulsiile și crizele legate de hiperglicemie cum ar fi cetoacidoza diabetică (DKA) și Starea Hiperglicemică Hiperosmolară (HHS). Adesea ele apar brusc și pot pune viața în pericol. Din fericire, ele pot fi prevenite sau tratate rapid dacă persoana respectiva și cei apropiați știu ce au de făcut și cum anume să procedeze.

 

Hipoglicemia: glicemie scăzută

Hipoglicemia înseamnă glicemie scăzută. Uneori este numită „hipo” și se poate produce oricând în timpul zilei sau al nopții. Atunci când corpul nu are suficientă glucoză pe care să o folosească pentru producerea energiei, de obicei când nivelul glicemiei este 70 mg / dL sau mai mic, se intră în hipoglicemie.

 

Semnele și simptomele glicemiei scăzute includ:

 • Foamea bruscă, extremă
 • Durere de cap
 • Tremur  
 • Slăbiciune / oboseală
 • Transpirație rece
 • Bătăi rapide ale inimii
 • Anxietate / nervozitate
 • Iritabilitate

 

Ce să faceți dacă aveți glicemie scăzută:

 • Verificați glicemia pentru a confirma că este 70 mg / dL sau mai mică.
 • Aplicați regula 15/15 *:
 • Luați 15 grame de carbohidrați cu acțiune rapidă care conțin glucoză, de exemplu: un pahar mic de suc de fructe, trei-patru lingurițe (1 lingură) de zahăr în apă, gel de glucoză sau tablete de glucoză (vezi eticheta pentru 15 cantitatea de grame).
  • Așteptați 15 minute și verificați glicemia din nou.
  • Dacă nivelul de zahăr din sânge este încă scăzut, continuați astfel:
   • Alternativ, luați 15 grame de glucoză, apoi așteptați 15 minute și testați-vă glicemia, până când ea atinge o țintă acceptabilă.
 • Asigurați-vă că mâncați următoarea masă sau o gustare, pentru a preveni o altă reacție scăzută a glicemiei.
 • Dacă simptomele persistă, apelați medicul.

Hipoglicemia netratată poate evolua în modificări ale stării mintale, provocând confuzii extreme, pierderea cunoștinței și convulsii în unele cazuri. Este bine să vă cunoașteți simptomele de hipoglicemie și să fiți întotdeauna pregătiți să le tratați rapid, mai ales dacă luați insulină. De asemenea, este bine ca apropiații dumneavoastră și prietenii să vă cunoască semnele pe care le prezentați când aveți glicemiza scăzută și să știe cum să vă ajute să le tratați în caz de urgență, când dumneavoastră nu sunteți capabil să vă tratați. Personalul medical al dumneavoastră vă poate ajuta să învățați familia și prietenii despre urgențele de diabet și despre cum anume să vă pregătiți pentru ele.

 

Hiperglicemia: glicemie mare

Glicemia ridicată poate apărea atunci când alimentele, activitatea și medicamentul dumneavoastră nu sunt echilibrate: prea multă mâncare, activitate insuficientă și medicație insuficientă. Se poate produce și atunci când nu vă simțiți bine sau sunteți stresat. Dacă aveți un nivel ridicat al glicemiei, este posibil să fiți mai predispus la infecție. Și o infecție poate determina o și mai mare creștere a nivelului de glicemie.

 

Semne de hiperglicemie:

 • Hiperglicemia, sau nivelul ridicat de glucoză în sânge, este un semn cheie al diabetului și, prin urmare, simptomele sunt aceleași ca simptomele diabetului. Acestea includ:
 • Urinare frecventă
 • Sete și / sau foame excesive
 • Gură uscată
 • Pierdere în greutate inexplicabilă
 • Vedere neclară
 • Lipsă de energie și oboseală extremă

 

Ce să faceți dacă aveți glicemie mare:

 • Sunați medicul pentru a vedea dacă este necesară o modificare a medicației.
 • Verificați-vă glicemia periodic.
 • Beți mai multă apă pentru a ajuta la eliminarea excesului de zahăr din sânge prin urină.
 • Faceți exerciții fizice moderate.
 • Reduceți porțiile de mâncare în mesele care urmează.

 

Cetoacidoza diabetică (DKA) se produce atuci când în organism se acumulează niveluri ridicate de cetone. Cetonele sunt produse atunci când cantitatea de insulină din corp este insuficientă iar organismul descompune grăsimea pentru a obține energie. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul nu poate folosi glucoza când nu există insulină sau când ea este în cantitate mică, așa încât organismul este forțat să ardă grăsimi.

Semnele și simptomele acestei afecțiuni includ dificultăți de respirație, respirație rapidă sau dificultăți de respirație și respirație cu miros de fructe; greață, vărsături, cetone în urină sau în sânge; și un nivel ridicat al glicemiei.

Cetoacidoza diabetică este o stare de urgență care are nevoie de atenție imediată. De obicei, ea necesită tratament în spital. Trebuie să cereți ajutor la numărul de urgență medicală sau să mergeți la cel mai apropiat spital atunci când bănuiți că aveți DKA.

Puteți detecta această afecțiune printr-un simplu test de urină care este disponibil în farmacie, pentru a verifica cetonele. Adresați-vă furnizorului dumneavoastră de asistență medicală pentru alte detalii referitoare la testarea glicemiei și a cetonelor atunci când ați detectat cetone în urină.

 

Starea hiperglicemică hiperosmolară (HHS) este o stare de urgență întâlnită, de regulă, la persoanele în vârstă cu glicemie foarte mare. De obicei, problema este declanșată de o boală de fond precum pneumonia, infecția de tract urinar sau o altă infecție, ori nerespectarea unui plan de tratament pentru diabet.

HHS provoacă deshidratare severă și, dacă este lăsat netratat, poate duce la convulsii, comă și chiar moarte. Alte semne și simptome includ urinarea crescută, setea extremă, febra și modificări ale vederii.

HHS este o stare de urgență care are nevoie de atenție imediată. Trebuie să cereți ajutor la numărul de urgență medicală sau să mergeți la cel mai apropiat spital.

Pentru a preveni această afecțiune, verificați glicemia în mod regulat și mai des atunci când sunteți bolnav. Discutați cu personalul medical despre când și cât de des trebuie să efectuați testele în timpul bolii.

 

Cum puteți preveni complicațiile diabetului?

 • Când nu este bine gestionat, diabetul poate duce la complicații, atât pe termen scurt (acute), cât și pe termen lung (cronice).
 • Un plan de management al diabetului bine definit poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate legate de diabet. El poate include:
 • păstrarea sub control a nivelurilor de glicemie
 • păstrarea sub control a tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol
 • efectuarea de teste de laborator periodice, consult oftalmologic, consultul picioarelor și alte examinări pentru detectarea și tratarea din timp a problemelor
 • învățarea a tot ceea ce puteți pentru a ține diabetul sub un cât mai bun control:
 • alegerea alimentelor sănătoase
 • continuarea activităților fizice
 • luarea medicamentelor conform prescripțiilor medicului dumneavoastră
 • modul în care vă testați glicemia regulat
 • cuoașterea felului în care puteți preveni și trata urgențele de diabet.

 

Surse:

*MedlinePlus. Regula 15/15. Institutul Național de Sănătate (NIH)/U.S. Biblioteca de medicină. Bethesda, MD.

IDF Atlasul diabetului (ediția 8) (2017). Federația Internațională de Diabet: Bruxelles, Belgia. Ultima accesare online la 24 septembrie 2019

Federația Americană de Diabet. (ADA) Standarde de îngrijiri medicale pentru diabet–2019. Îngrijirea medicală în diabet 2019; 42, Supl. 1. Ultima accesare online la 24 septembrie 2019

Federația Americană de Diabet. (ADA) – DKA și Cetonele. Ultima accesare online la 24 septembrie 2019