Diabetul este o afecțiune cronică (de lungă durată) care apare atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină sau nu poate utiliza insulina. Insulina este un hormon produs în pancreas, care este necesar pentru a muta glucoza (zahărul) din sânge în celulele corpului, unde este utilizat pentru energie. Când insulina lipsește sau nu acționează corect, nivelurile de glucoză în sânge cresc. Diabetul este diagnosticat cu analize de sânge care indică niveluri ridicate de glucoză în sânge.

În timp, nivelul ridicat de glucoză din sânge (cunoscut sub denumirea de hiperglicemie) poate provoca deteriorarea  multor țesuturi din organism și poate duce la complicații de sănătate care pot induce dizabilități și pune în pericol viața.

Diabetul de tip 1

În diabetul de tip 1, sistemul imunitar al organismului atacă celulele producătoare de insulină din pancreas. Drept urmare, organismul nu mai poate produce insulină utilă. Din ce cauză se întâmplă acest lucru nu este pe deplin cunoscut sau înțeles. Boala poate afecta persoane de orice vârstă dar ea apare, de obicei, la copii sau adulții tineri.

Persoanele cu această formă de diabet au nevoie de insulină în fiecare zi pentru a controla nivelurile de glucoză din sângele lor. Fără insulină, o persoană cu diabet de tip 1 poate dezvolta rapid o afecțiune care îi pune viața în pericol, cunoscută sub numele de cetoacidoză diabetică și este posibil să nu supraviețuiască dacă nu este tratată rapid și corect. Dar, cu un tratament zilnic cu insulină, monitorizare regulată a glicemiei, alimentație sănătoasă și menținerea unui stil de viață sănătos, persoanele cu diabet de tip 1 pot duce vieți normale și sănătoase.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet. De obicei, el apare la adulți, dar se observă tot mai mult si la copii și adolescenți. În diabetul de tip 2, organismul poate produce insulină dar el devine rezistent la insulină, astfel încât insulina nu mai acționează corect. În timp, nivelurile de insulină pot deveni prea mici pentru a fi eficace. Atât rezistența la insulină cât și nivelurile de insulină scăzute duc la niveluri ridicate ale glucozei în sânge în cazul diabetului de tip 2.

Spre deosebire de persoanele cu diabet de tip 1, este posibil ca persoanele cu diabet de tip 2 să nu necesite tratament zilnic cu insulină pentru a supraviețui. Tratamentul esential în diabetul de tip 2 include adoptarea unui plan alimentar sănătos, creșterea activității fizice, controlul greutății corporale și administrarea medicamentelor pentru diabet, dacă este nevoie. Sunt disponibile cateva tipuri de pastile sau tablete precum și terapii injectabile, inclusiv insulină, atunci când este nevoie de ajutor în controlarea nivelurilor de glucoză în sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

Prediabetul

Uneori, nivelul glicemiei este mai mare decât normal, dar nu suficient de ridicat pentru a atinge nivelul unui diagnostic de diabet. Acesta se numește prediabet și pune persoana într-un risc mai mare de a dezvolta diabetul de tip 2 și boli de inimă¹.

Dacă vi s-a spus că sunteți în risc de diabet sau aveți prediabet, atunci puteți face ceva pentru a preveni sau a întârzia diabetul de tip 2. Introducerea unor schimbări în stilul de viață acum vă poate ajuta să evitați sau să întârziați debutul diabetului de tip 2 și alte complicații de sănătate, cum ar fi bolile de inimă. Nu este niciodată prea târziu să înceapeți.

După ce medic vă anunță că aveți prediabet, asigurați-vă că sunteți testat pentru diabet în fiecare an¹ .  Și respectați recomandările pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Acestea includ pierderea în greutate, dacă este nevoie, exercițiile fizice și hrana sănătoasă.

Diabetul gestațional

Diabetul gestațional este un tip de diabet sau de glicemie ridicată care nu este un diabet pre-existent de tip 1 sau de tip 2 si care este detectat pentru prima oară în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină de obicei. Dacă vi s-a spus că aveți diabet gestațional, nu sunteți singura. Federația Internațională a Diabetului (IDF) a estimate, în 2017, că 1 din 7 nașteri din întreaga lume au fost afectate de diabetul gestațional².

Monitorizarea nivelului glicemiei și respectarea cu atenție a planului de îngrijire al medicului dumneavoastră vă vor ajuta să vă protejați și copilul de complicațiile legate de diabetul gestațional. Vestea bună este că diabetul gestațional tinde să dispară la sfârșitul sarcinii. Cu toate acestea, după ce ați avut diabet gestațional, aveți șanse mai mari de a-l dezvolta din nou în timpul unei sarcini viitoare. De asemenea, aveți o șansă mai mare de a dezvolta diabetul de tip 2 mai târziu în viață.

Surse:

¹ Federația Americană de Diabet. (ADA) Standarde de îngrijiri medicale pentru diabet – 2018. Îngrijirea medicală în diabet 2018; 41, Supl. 1. Versiunea online accesată la 9 sept. 2019

² Federația Internațională de Diabet. (IDF) IDF – Diabetul gestațional. Accesează online la 9 sept. 2019

IDF Atlasul diabetului (ediția 8) (2017). Federația Internațională de Diabet: Bruxelles, Belgia. Versiunea online accesată la 9 sept. 2019