Ce anume provoacă diabetul gestațional?

Medicii nu știu exact ce anume provoacă diabetul gestațional dar au câteva indicii.

Placenta susține si hrănește copilul pe măsura ce el crește. Hormonii din placentă ajută bebelușul să se dezvolte dar producerea acestor hormoni diminuează și acțiunea insulinei. Diabetul gestațional începe atunci când organismul nu mai este capabil să producă și să utilizeze toată insulina de care are nevoie pentru sarcină, rezultând astfel niveluri ridicate de glucoză în sânge, dacă ea nu este controlată.

Unele femei prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional, inclusiv:

 • supraponderale înainte de sarcină (IMC de 30 sau mai mare)
 • care cresc în greutate prea mult în timpul sarcinii (mai mult decât creșterea în greutate recomandată)
 • în vărstă de peste 25 de ani
 • cu istoric de diabet gestațional 
 • cu antecedente de diabet în familie
 • de origine afro-americană, asiatică, hispanică sau amerindiană.

 

Cum este diagnosticat diabetul gestațional?

Majoritatea femeilor care primesc îngrijire prenatală sunt testate în mod obișnuit pentru diabetul gestațional între săptămânile de sarcină 24-28. Dacă aveți un risc ridicat de a dezvolta diabet gestațional, medicul dumneavoastră vă poate testa mai devreme și / sau de mai multe ori în timpul sarcinii.

Testul pentru diabetul gestațional presupune consumul unei băuturi dulci furnizate de medicul dumneavoastră și efectuarea de analize de sânge înainte și după ce beți. Diagnosticul de diabet gestațional se confirmă dacă rezultatele arată că nivelul glicemiei dumneavoastră este mai ridicat decât limitele recomandate, la orele specificate. Medicul dumneavoastră discuta cu dumneavoastră planul de tratament pentru diabetul gestațional.

 

De ce este important să tratați diabetul gestațional?

Ca mamă, aveți instinctul de a proteja copilul. Este important să tratați diabetul gestațional imediat ce este diagnosticat, pentru sănătatea dumneavoastră și pentru sănătatea copilului. Dacă diabetul gestațional nu este tratat, pot apărea probleme.

Acestea includ:

O probabilitate crescută de a naște un copil mare care cântărește peste 4 kg – afecțiune cunoscută sub numele de macrosomie.

Acest lucru crește șansele:

 • de naștere dificilă și de leziuni în cursul nașterii vaginale
 • unei nașteri prin operație cezariană.
 • Un risc ridicat de naștere prematură și de probleme respiratorii (detresă respiratorie) pentru copil
 • Un risc ridicat de glicemie scăzută (hipoglicemie) la copilul la scurt timp după naștere
 • O șansă mai mare de preeclampsie și de hipertensiune arterială pentru dumneavoastră.

Respectarea planului de îngrijire al medicului și controlul atent al diabetului gestațional poate ajuta foarte mult la reducerea riscului de a dezvolta aceste complicații.

 

La ce vă puteți aștepta când sunteți diagnosticată cu diabet gestațional?

Dacă sunteți diagnosticată cu diabet gestațional:

 • Medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă sănătoasă, sub controlul carbohidraților și cu exercițiu fizic. În multe cazuri, acești pași vor fi suficienți pentru a vă gestiona nivelul glicemiei pentru tot restul sarcinii.
 • Este posibil să fie nevoie să colaborați cu un dietetician autorizat pentru a crea un plan alimentar sănătos. Dieteticianul vă poate învăța cum să controlați cantitatea și tipurile de carbohidrați pe care le consumați pentru a vă ajuta să vă controlați nivelul glicemiei, răspunzând și nevoilor sarcinilor în același timp. De asemenea, vi se poate cere să țineți un jurnal cu alimente și să vă urmăriți greutatea.
 • Este posibil să fie nevoie să vă verificați glicemia zilnic acasă, folosind un glucometru. Cereți medicului dumneavoastră sau îndrumătorului pentru diabet să vă recomande un glucometru care este potrivit pentru dumneavoastră. Testarea și urmărirea glicemiei vă va ajuta pe dumneavoastră și personalul medical să țineți sub control diabetul gestațional.
 • Se obișnuiește să vă verificați glicemia de patru sau de mai multe ori pe zi, de obicei pe nemâncate și, apoi, la 1 până la 2 ore după masă. Medicul dumneavoastră sau personalul medical vă vor spune cât de des trebuie să testați și intervalul țintă al glicemiei. Nu uitați să țineți o evidență a testelor de glucoză în sânge, inclusiv orele la care efectuați testul, rezultatul inclusiv dacă este inainte sau după masa a fost înainte sau după mâncare, precizând la cât timp după masă.
 • Exercețiul fizic moderat în timpul sarcinii vă va ajuta organismul să își folosească mai bine propria insulină și vă va ajuta să controlați nivelul glicemiei. Tipurile de exerciții pe care le pot face femeile gravide includ mersul sprinten și înotul. Discutați cu personalul medical si solicitați-le să vă îndrume spre exerciții fizice care pot fi effectuate în siguranță în cazul sarcinii.

 

În cursul vizitelor la obstetrician, pot fi verificate tensiunea arterială și urina. De asemenea, veți discuta cu medicul dumneavoastră rezultatele testului de glicemie și alimentele consumate, cât exrcițiu ați făcut și cât ați câștigat în greutate. De asemenea, va fi monitorizată îndeaproape creșterea bebelușului dumneavoastră. Toate acestea vor ajuta la a stabili dacă planul de tratament pentru diabetul gestațional are efectele dorite și când anume pot fi necesare modificări.

Dacă schimbarea planului alimentar și exercițiul fizic suplimentar nu vă ține sub control nivelul glicemiei, atunci medicul vă poate recomanda medicamente pentru diabet: pastile sau insulină, pentru restul perioadei de sarcină.

 

Administrarea medicației (tablete / pastile, insulină)

Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie pastile sau insulină, rețineți că aceasta nu este semn că nu reușiți să vă controlați diabetul gestațional. În unele cazuri, este posibil ca organismul dumneavoastră să nu poată produce singur suficientă insulină pentru a face față nevoilor pe măsură ce copilul crește. Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră  înșivă cât și copilul. După ce ați născut, există șanse să nu mai aveți nevoie de medicamentul pentru diabet.

Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie insulină pentru diabet gestațional, aceasta înseamnă că o o veți administra prin injecție sau prin alt dispozitiv, precum o pompă de insulină. Un membru al familiei poate învăța cum să facă asta pentru dumneavoastră și vă poate ajuta să vă luați insulina conform prescripțiilor. Vestea bună este că, în zilele noastre, acele mici și subțiri făcute special pentru administrarea insulinei fac injecțiile, practic, nedureroase. Medicul vă va spune când să vă administrați insulina, cât trebuie să luați de fiecare dată și el poate face modificări ale dozei în perioada de sarcină rămasă.

 

Surse:

IDF Atlasul diabetului (ediția 8) (2017). Federația Internațională de Diabet: Bruxelles, Belgia. Versiunea online accesată la 9 septembrie2019

Mayo Clinic. Diabetul gestațional Simptome și cauze. Versiunea online accesată la 9 septembrie2019

Mayo Clinic. Diabetul gestațional Diagnoses and Tratament. Versiunea online accesată la 9 septembrie2019