Diabetul și picioarele: Sfaturi pentru îngrijirea picioarelor

Glicemia mare poate provoca leziuni nervoase, ceea ce poate duce la pierderea senzației în picioare. Când aveți diabet, acest lucru vă predispune la apariția problemelor de picioare și a infecțiilor. Vindecarea deficitară a rănilor este, de asemenea, un risc atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat și acest lucru ar putea duce la ulcerații ale piciorului care, lăsate netratate, pot duce la amputări.

Iată câteva sfaturi pentru a vă menține picioarele sănătoase:

  • Controlați-vă diabetul păstrând glicemia în limita țintei dumneavoastră, cu ajutorul echipei de asistență medicală.
  • Verificați-vă picioarele zilnic. Încercați să o faceți la ore regulate în fiecare zi, precum atunci când le spălați sau când vă descălțați seara. Verificați tălpile, unghiile și între degetele de la picioare. Uitați-vî duipă tăieturi, bășici, umflături și roșeață.
  • Spălați-vă picioarele în fiecare zi. Folosiți săpun moale și apă călduță. Uscați-le cu atenție, în special între degete și aplicați o cremă hidratantă (dar nu între degetele, unde umiditatea poate provoca creșterea germenilor).
  • Îngrijiți-vă unghiile. Tăiați-le Decupați-le când este nevoie; neteziți colțurile cu burete abraziv sau cu o pilă, pentru a preveni creșterea unghiilor în piele. Cereți ajutor pentru îngrijirea unghiilor dacă nu puteți face acest lucru singur.
  • Protejați-vă picioarele împotriva căldurii și a frigului. Evitați să folosiți sticle de apă caldă, perne calde (sau reci) sau pături electrice; testați temperatura apei înainte de a vă introduce picioarele.
  • Purtați întotdeauna pantofi confortabili și șosete confortabile. Nu mergeți niciodată desculți – chiar și în casă. Purtați încălțăminte care vi se potrivește și protejați-vă picioarele cu șosete, care vă ajută să le păstrați uscate. Verificați interiorul pantofilor înainte de a îi încălța, verificând elemente care v-ar putea irita picioarele.
  • Discutați cu medicul dumneavoastră despre răni, bășici, iritații, fisuri sau modificări apărute pe picior, precum forma, culoarea, temperatura piciorului sau durerile și cereți ajutorul necesar, inclusiv o trimitere la medicul podolog.
  • Opriți fumatul – consumul de tutun reduce circulația sângelui în picioare, ceea ce poate cauza probleme cu picioarele.

 

Sursa: Federația Americană de Diabet. (ADA) – Îngrijirea picioarelor. Accesat online la 9 sept 2019