Pregătirea pentru călătorie este incitantă – procurarea biletelor, rezervarea hotelurilor, documentarea despre tururi – și nu există niciun motiv pentru care diabetul dumneavoastră să vă împiedice să vă bucurați de fiecare minut. Că plănuiți fie o excursie activă cu bicicleta, fie sau o vacanță relaxantă pe plajă, important este să păstrați în minte grija pentru diabet în prioritate. În cursul călătoriei, pot apărea câteva dificultăți – o geantă pierdută, un zbor întârziat, o masă ratată – dar un bun plan de călătorie vă poate ajuta să treceți peste aceste inconveniente și să vă concentrați pe distracție.

Folosiți această Listă de Verificare pentru Călătoria cu Diabet, pentru a vă pregăti de excursie.

  • Împachetați de două ori mai multe decât ceea ce estimați că veți avea nevoie. Și păstrați cea mai mare parte a lor în geanta de mână pentru cazul în care bagajul vi se pierde sau întârzie. Acesta include glucometrul dumneavoastră, benzile de testare, tabletele de glucoză, tampoanele de alcool și creioanele sau seringile (și flacoanele de insulină).
  • Fiți pregătit pentru reaprovizionare. Îngrijiți-vă să obțineți de la medicul dumneavoastră o rețetă pentru insulină și alte medicamente pentru cazul în care aveți nevoie să procurați mai multe când sunteți pe drum.
  • Aflați cum anume puteți obține cantități suplimentare. Întrebați fabricantul produselor de control al diabetului pe care le folosiți dacă, acolo unde mergeți, există posibilitatea de a cumpăra acele produse.
  • Aduceți o scrisoare de la medicul dumneavoastră, care explică faptul că aveți diabet. Acest lucru vă poate facilita trecerea prin controlul de Securitate cu o pompă de insulină și obținerea asistenței medicale într-o țară străină unde poate exista o barieră de limbă. De asemenea, asigurați-vă că etichetați corect toate medicamentele.
  • Planificați să luați un glucometru și o pompă de rezervă
  • Dacă utilizați o pompă de insulină, poate doriți să luați o pompă de rezervă, plus un creion de insulină sau seringi, pentru cazul în care se deteriorează ceva pe parcurs. Unii producători oferă împrumuturi de pompe de insulină. Întrebați producătorul ce opțiuni vă sunt oferite.
  • În cazul în care glucometrul  este deteriorat sau funcționează incorect, consultați pagina de internet a producătorului sau apelați-l pentru a afla cum puteți obține un altul.
  • Luați cu dumneavoastră multe gustări pentru drum. Opțiuni bune sunt fructele uscate, batoanele proteice, iaurtul și nucile. Asigurați-vă că aveți o cantitate suficientă pentru situațiile în care veți suferi întârzieri. Este posibil să fiți nevoit să cumpărați gustări la aeroport, așa că acordați-vă suficient timp pentru a face acest lucru înainte de îmbarcare.
  • Țineți sub control schimbările din programul dumneavoastră. O parte din bucuria excursiei este să nu ai de respectat un program. Nu trebuie să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, te poți mișca mai mult ori mai puțin decât de obicei, mănânci diferit – toate acestea pot afecta nivelul glicemiei. Faceți tot posibilul ca aceste schimbări să nu vă afecteze. Dacă o zi a fost plină, pe următoarea faceți-o mai relaxată. Sau, dacă ați mâncat mult la prânz, luați o cină mai ușoară. Dacă luați insulină, poate veți avea nevoie să vă modificați doza. Și, prin teste regulate, veți obține informația necesară pentru a ține sub control aceste modificări.
  • Aruncați obiectele ascuție inainte de a vă întoarce acasă. Puteți lua cu dumneavoastră un container sau puteți obține unul pe drum.

Un pic de pregătire, poate face mult pentru ca excursia dumneavoastră să curgă fără probleme. Calatorii fericite!

 

Referințe: Consiliul diabetului. Tot ce trebuie să știți despre călătoria în condiții de diabet.