Niveluri mari de glicemie mare dimineața devreme sunt frecvent întâlnite la persoanele cu diabet. Ele sunt cunoscute sub numele de fenomenul zorilor, sau efectul zorilor, și semnifică o creștere anormală a glicemiei, de obicei între orele 2 dimineața și 8:00. O glicemie ridicată poate fi indusă și de insuficiența insulinei de cu o seară înainte, dozele incorecte de medicamentie contra diabetului sau consumul de carbohidrați înainte de culcare. Dacă glicemia dumneavoastră continuă să fie ridicată chiar și pe nemâncate, discutați cu medicul despre opțiunile care pot se pot aplica stilului de viață și regimului dumneavoastră. Iată câțiva pași pe care îi puteți face pentru a controla fenomenul zorilor:

  1. Luați cina mai devreme

Când mâncați și cât mâncați vă pot influența nivelul glicemiei dimineața. Pe lângă mesele obișnuite, încearcați să luați cina mai devreme, evitând carbohidrații înainte de culcare.

  1. Faceți mișcare după cină

Un pic de exercițiu poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge; încercați să faceți o activitate fizică ușoară după cină, cum ar fi o plimbare, exerciții yoga sau o bicicletă staționară.

  1. Urmăriți-vă nivelurile glicemiei de dimineață

Dacă nivelul glicemiei de dimineață este constant ridicat, atunci verificarea glicemiei o dată în timpul nopții – în jurul orei 2 sau 3 dimineața – câteva nopți la rând vă va ajuta pe dumneavoastră și medicul sa vă dați seama dacă este vorba de fenomenul zorilor sau dacă există un alt motiv în spatele ei.

 

Referințe:

Clinica Mayo. Fenomenul zorilor: Ce poți face? 

Medical News Today. Cum să controlezi fenomenul zorilor.