Scopul oricărui plan de tratament pentru o persoană cu diabet este controlul glicemiei și prevenirea problemelor de sănătate sau a complicațiilor. Cu toate acestea, fiecare persoană are nevoi unice, așa că veți avea nevoie de un plan de îngrijire specific pentru diabetul dumneavoastră.

Mai multe informații despre tratamentul diabetului de tip 1

Mai multe informații despre tratamentul diabetului de tip 2

Mai multe despre tratamentul diabetului gestational

 

Este nevoie de o echipă

Pentru tratarea diabetului, experții recomandă o abordare în echipă. Sunteți cel mai important membru al echipei dumneavoastră de diabet, deoarece sunteți cel atins de afecțiune și cel care se se ocupă de ea zilnic.

Puteți implica membrii familiei sau prietenii apropiați care vă pot ajuta cu planificarea și pregătirea mesei, care vă sunt alături pentru exercițiul fizic, care vă însoțesc la medic sau cărora le împărtășiți gândurile dumneavoastră. De asemenea, poate doriți să căutați grupuri de suport pentru diabet în zona dumneavoastră.

 

Echipa dumneavoastră de îngrijire pentru diabet

Acum, haideți să vorbim despre cine poate face parte din echipa dumneavoastră de asistență medicală. Cine sunt membrii echipei dumneavoastră de asistență medicală va depinde de mai mulți factori, inclusiv specialiștii de care aveți nevoie pentru a vă ajuta să vă controlați diabetul și resursele disponibile din sistemul dumneavoastră de asistență medicală.

 

Iată câțiva profesioniști care ar putea alcătui echipa de asistență medicală pentru diabet:

 • Furnizorul de îngrijiri primare: un furnizor de servicii medicale pe care îl puteți consulta pentru efectuarea de controale generale sau când vă îmbolnăviți.
 • Endocrinologul: Un medic cu pregătire specială în boli hormonale, precum diabetul.
 • Asistentul medical pentru diabet: O asistentă cu pregătire specială și experiență în îngrijirea și instruirea persoanelor cu diabet și a familiilor lor în problema diabetului.
 • Dieteticianul autorizat: un profesionist instruit în nutriție, care vă poate ajuta să aflați cum să alegeți hrana sănătoasă în funcție de nevoile dumneavoastră de nutriție, în functie de greutatea dorită, stilul de viață, medicamente și alte obiective de sănătate.
 • Medicul de ochi (oftalmolog sau optometrist): este un medic care este specializat în boli de ochi, inclusiv boli de ochi diabetici, instruit să le investigheze.
 • Asistentul social, psihologul, psihiatrul, terapeutul: sunt profesioniști din domeniul sănătății mintale, care pot ajuta în aspectele personale și emoționale ale vieții sub condițiile diabetului.
 • Podologul: este un medic instruit să trateze piciorul și alte probleme ale zonelor inferioare ale picioarelor.
 • Farmacistul: este un profesionist din domeniul sănătății care pregătește și distribuie medicamente și care poate oferi, de asemenea, sfaturi cu privire la administrarea medicamentelor pentru diabet și a altor medicamente.
 • Stomatologul: este un medic care vă menține dinții și gingiile sănătoase.
 • Fiziologul pentru exercițiul fizic: este un profesionist din domeniul sănătății instruit în știința exercițiului fizic, care vă poate ajuta să includeți, în mod efficient, exercițiile fizice în planul dumneavoastră de tratament al diabetului.
 • Educator certificat pentru diabet: aceștia pot fi asistente, dietetitcieni, medici, farmaciști, podologi, consilieri sau alți profesioniști din domeniul sănătății care au certificare specială pentru diabet.

 

Sursa: Federația Americană de Diabet. (ADA) ) Standarde de îngrijiri medicale pentru diabet 2018; 41, Supl. 1. Versiunea online accesată la 9 sept 2019